Neke dijete sa malo joda dozvoljavaju slane proizvode. To su pečeni krompiri, kifle sa kobasicom i sosom, šunka, šnicla u omotu, kobasice i salama. Uobičajeno je da proizvođači mesnih prerađevina ne koriste jodiranu so.
Zbog toga mnogi pacijenti više vole da koriste sveže namirnice i hranu; izbegavaju prerađene namirnice jer ne mogu da budu sigurni da li su pravljene sa jodiranom ili nejodiranom solju.
Provera kod proizvođača da li je njegov proizvod rađen bez jodirane soli ili drugih sastojaka sa jodom se NE preporučuje pošto:
- Proizvođač ne može da tvrdi da sastojci koje preuzima od dobavljača zaista ne sadrže jod.
- Proizvođači često koriste sredstva za čišćenje mašina koja sadrže jod.
- Pošto mnogi proizvođači ne koriste jodiranu so može se pojaviti problem nedostatka joda u hrani što će izazvati da se jodirana so ponovo koristi i u industriji.