Uobičajeno je da se unos joda povezuje sa unosom natrijuma. Ovo je razumljivo s obzirom da je poznata uloga jodinacije soli. Ali, ako se koristi NEJODIRANA so unos natrijuma je slobodan i zavisi samo od drugih okolnosti koje mogu da postoje kod bolesnika (hipertenzija, bolest srca i sl.). Priodno izdašno jodirana so je morska so; kako će se videti kasnije, treba izbegavati bilo koju hranu iz mora jer svi morski plodovi sadrže dosta joda.
Preporučeni režim ishrane u ovoj publikaciji je “dijeta sa malo joda” što ne znači “dijeta bez joda” To znači da se isključuju namirnice koje sadrže velike količine (više od 20 mikrograma joda po serviranju) joda, namirnice koje sadrže umerene količine joda (5 do 20 mcg po obroku) se ograničavaju. Slobodno se jede sva hrana koja sadrži malo joda (do 5 mcg po obroku). Nema razloga za brigu, izbor dozvoljenih namirnica je vrlo veliki.