DEAR VISITORS, THE NEW WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION, SO WE ASK FOR YOUR UNDERSTANDING IF YOU ENCOUNTER OUT-OF-DATE OR INCORRECT INFORMATION. FOR ALL QUESTIONS, WE ARE AT YOUR DISPOSAL BY PHONE +38131597597 or e-mail address: office@cigota.rs
DEAR VISITORS, THE NEW WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION, SO WE ASK FOR YOUR UNDERSTANDING IF YOU ENCOUNTER OUT-OF-DATE OR INCORRECT INFORMATION. FOR ALL QUESTIONS, WE ARE AT YOUR DISPOSAL BY PHONE +38131597597 or e-mail address: office@cigota.rs
U dve randomizovane studije istraživači su poredili uticaj dijete sa malo ugljenih hidrata u poređenju sa dijetom sa malo masti na nivo holesterola u krvi i gubitak telesne težine.
U studiji koja je trajala 24 sedmice učestvovalo je 120 gojaznih osoba (srednji indeks telesne mase BMI bio je 34 kg/m2) sa hiperlipidemijom; ispitanici su slučajno usmereni na dijetu sa malo ugljenih hidrata (počev sa <20 g/dnevno šećera uz nutricione suplemente) ili na dijetu sa malo masti (<30% dnevnog unosa energije koji je inače ograničen na 500-1000 kcal/dnevno manje od uobičajenog unosa). Obe grupe su dobile preporuke za obavljanje vežbi i redovne sastanke. Stopa istrajnosti je znatno veća u grupi sa redukcijom ugljenih hidrata (76% vs 57%). U 24. sedmici grupa sa redukcijom ugljenih hidrata postigla je veći gubitak težine od grupe sa redukcijom masti (-12.0 kg vs -6.5 kg), smanjenje trriglicerida (-74 mg/dL vs. -28 mg/dL), i promenu HDL (+5.5 mg/dL vs -1.6 mg/dL); promeneLDL su bile slične u obe grupe.
U drugoj studiji koja je trajala godinu dana učestvovale su 132 izrazito gojazne osobe (srednji BMI 43 kg/m2; oko 50% sa hiperlipidemijom i oko 40% učesnika je imalo dijabetes); učesnici su slučajno usmjereni na dijetu sa malo ugljenih hidrata ([<=]30 g/dnevno) ili sa malo masto (manji dnevni unos od uobičajenog za 500 kcal i [<=]30% kalorija iz masti). Obe grupe su imale sastanke radi održavanja podrške u istrajnosti. Na kraju prve godine obe grupe su imale sličan stepen istrajnosti učesnika (69% i 63%) i srednji gubitak telesne težine (-5.1 kg i -3.1 kg). Grupa sa redukcijom ugljenih hidrata imala je znatno veći pad triglicerida (-58 mg/dL vs +4 mg/dL), HDL (-1 mg/dL vs -5 mg/dL), i HbA1c (-0.7% vs -0.1%); LDL je bio sličan u obe grupe. Navedeni rezultati ukazuju da je insistiranje na redukciji ugljenih hidrata opravdano kako u dijabetesnih tako i u nedijabetesnih gojaznih osoba.
Oba članka možete naći preko baze linkova.
Yancy WS Jr et al. A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia: A randomized, controlled trial. Ann Intern Med 2004 May 18; 140:769-77.
Stern L et al. The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: One-year follow-up of a randomized trial. Ann Intern Med 2004 May 18; 140:778-85.