GASTRONOMIJA
U SB "Čigota" se velika pažnja poklanja promovisanju zdravih stilova života, a pravilna ishrana je neizostavan deo te misije. Kroz predavanja i radionice nutricionista-dijetetičara vršimo edukaciju korisnika naših programa, kao i u svakodnevnom razgovoru sa našim gostima.
Pravilna i balansirana ishrana doprinosi poboljšanju zdravlja i bržem i lakšem oporavku, tj. lečenju mnogih bolesti. Dijeta, tj. izbalansirana ishrana ne podrazumeva gladovanje, već 5-6 manjih obroka, rasporedjenih u pravilnom vremenskom intervalu, uskladjenih sa fizičkim aktivnostima. Izbor namirnica je takav da hrana sadrži što manje aditiva, tako da u našoj kuhinji postoji dugogodišnja tradicija pripreme "Čigota" hleba i peciva od mešavine više vrsta integralnog brašna,i mladog neslanog "Čigota" sira, kao i mnogih drugih jela po principima pravilne obrade i pripreme hrane. Dnevni meni sadrži dosta svežeg povrća, voća, manje masnih vrsta mesa-junetina, piletina, ćuretina, ribu, mahunarke i dobre masti iz maslinovog ulja i orašastih plodova. Tu su i zdravije opcije dezerta, kao čuveni "Čigota" kolač, crni, integralni čajni keksići, pite od jabuka i bundeve bez šećera.
Za goste naše ustanove koji ne žele da prate programe za regulisanje telesne mase, tu je mogućnost ishrane na švedskom stolu, sa velikim izborom jela tradicionalnih za naš kraj, gde se takođe prate i primenjuju principi balansirane ishrane.
Pogledajte i galerije POSNI STO i RESTORAN i više o dijetetskom tretmanu Čigota programa.