Исхрана са доста поврћа праћена је споријим когнитивним губитком у старијих особа. Унос већих количина воћа није праћен овим повољним ефектом.
Ово су закључци шестогодишње студије која је обухватила 3718 особа старијих од 65 година (главни истраживач Martha Morris са Rush Institute for Healthy Aging, Chicago) објављене у часопису Neurology 2006;67:1370-6.
Учесници су одговарали на упитник о исхрани и били су когнитивно процњени на почетку студије и три и шест гоидна касније. Четири петине испитаника користи поврће у 2.8 оброка дневно, и имају за 40% мањи когнитивни губитак него петина испитаника која користи најмање поврћа, у 0.9 оброка дневно. Особе у горњој петини који узимају највише поврћа, просечно у 4.1 оброка дневно, имају 38% мањи когнитивни губитак од прве наредне, ниже, петине. Пол, раса и едукациони ниво не утичу на овај налаз.
Истраживачи претпостављају да већи садржај витамина Е у поврћу и антиоксиданти којих има више него у воћу утичу на мањи когнитивни губитак у особа које уносе више поврћа храном. Овај повољни ефекат се губи ако се унoсе исте количине витамина E са мастима без обзира на врсту масти.
Аутори закључују да унос свих врста поврћа, зеленог, лиснатог, жутог и круцифера (карфиоластог поврћа) има подједнак заштитни утицај на смањење когнитивног губитка у старијих особа.