Poznato je da krivulja koja prikazuje odnos ukupnog unosa alkohola i smrtnosti ima izgled slova J. Manja smrtnost u osoba koje unose male količine alkohola mogu da se povežu sa zaštitnim delovanjem alkohola protiv arteriosklerotičnih promena na krvnim sudovima srca.Različite posledice uzimanja vina i piva na ukupno oboljevanje (morbiditet) i smrtnost (mortalitet) ukazuju da postoje i drugi činioci, osim alkohola, koji mogu biti od značaja za promene na kardiovaskularnom sistemu. Uživaoci vina imaju manju učestalost oboljevanja i umiranja od bolesti srca i nekih karcinoma. Više komponenti koje sadrži vino mogu da imaju antiotrombotičko i antikancerogeno dejstvo: polifenoli koče slepljivanje trombocita dok resveratrol inhibiše početak, podstiucanje i razvoj tumorskih promena. Uobičajeno se razlike u poslediama uzimanja piva, vina i drugih alkoholnih pića procenjuju sučeljavanjem činilaca kao što su pol, uzrast, socijalni status i pušenje. Neke studije su pokazale da je uzimanje vina praćeno korišćenjem zdravije hrane. Većina ovih studija je zasnovana na izveštajima učesnika tako da nosi rizik od precenjivanja ili potcenjivanja faktora hrane u proceni dejstva alkohola. Kupci vina, pokazala je direktna studija u supermarketima u Danskoj, kupuju više maslina, živinskog messa, voća i povrća, posnih sireva, ulja i proizvoda sa manje masti nego kupci piva. Osobe koje kupuju pivo obično kupuju pripremljenu ili polupripremljenu hranu, proizvode sa kakaoom ili šećerom, hladne nareske, čips, svinjetinu, buter, kobasice i gazirana pića. Interesantno je da osobe koje kupuju i pivo i vino kupuju istrovremeno veće količine namirnica iz obe grupe.