Jedna američko- italijanska grupa istraživača nalazi da male količine crne čokolade bogate flavanolom može da bude od pomoći u kontroli hipertenzije i da smanjuje insulinsku rezistenciju u hipertenzivnih bolesnika kada se koristi kao sastavni deo dijete. David Grassi (Universita L'Aquila, Italy) i saradnici ispitivali su 20 osoba sa hipertenzijom koji nisu pre toga uopšte lečeni. Ispitanici su prvo dobijali dnevno 100 grama crne čokolade sa 8.8 grama flavanola. Posle 7 dana pauze, bez čokolade, isti pacijenti su dobijali 90 grama bele čokolade bez flavanola ali sa istom kalorijskom vrednošću.
Posle ponovnog perioda bez čokolade gupa je usmerena na medikamentnu terapiju povišenog pritiska. Pritisak u svih ispitanika pre početka testa kretao se od 140-159 mmHg sistolni i 90-99 mmHg dijastolni. Niije bilo obolelih od dijabetesa niti pušača u ispitivanoj grupi.
Kontinuiranim ambulatornim merenjem nađeno je da je prosečno smanjenje krvnog pritiska posle perioda uzimanja crne čokolade iznosilo 11.9 mmHg sistolnog i 8.5 mmHg dijastolnog pritiska u poređenju sa početnim nivoom tenzije. Utvrđeno je i smanjnjenje insulinske rezistencije i dilatacija sudova zavisna od protoka (p<0.0001). Crna čokolada je pomogla i u smanjenju LDL holesterola od prosečno 3.4 na 3 mmol/l (p<0.05). Ni jedan od ovih rezultata nije nađen kod korišćenja bele čokolade. Autori, ipak, zaključuju da se čokolada korišćena u ovom testu znatno razlikuje od komercijalnih kakao proizvoda koji su veoma siromašni u flavonoidima. U zaključku, autori navode da će nastaviti ispitivanje na većem broju ispitanika.
Uprkos povoljnom efektu, ovakav postupak neće smeti da se koristi u obolelih od dijabetesa a koji predstavljaju značajnu proporciju obolelih od povišenog krvnog pritiska.