Cimet bi mogao da bude više od začina- nađena je i njegova medicinska primena u prevenciji i borbi protiv dijabetesa. Prema ćelijskim i molekularnim ispitivanjima na Univerzitetu Kalifornije, Santa Barbara (UCSB), Državnom Univerzitetu Ajove i Ministarstvu poljoprivrede SAD cimet bi mogao da ima ulogu zamene za insulin u dijabetesu tip 2. "Cimet sam po sebi ima aktivnost sličnu insulinu ali može i da potencira dejstvo insulina," izjavio je Don Graves UCSB. "Potencirajuće dejstvo može biti iskorišćeno u lečenju obolelih od dijabetesa tip 2. Cimet ima bioaktivne komponente koje, kako verujemo, mogu da preveniraju ili spreče dijabetes."
U zajednučkom projektu UCSB i Sansum instituta za istraživanje dijabetesa ispitivan je uticaj cimeta na dijabetes miševa. Gojaznim miševima je data voda sa ekstraktom cimeta. Projektom rukovode Don Graves sa UCSB i Lois Jovanovic, istraživački direktor Sansum instituta. U ispitivanju je 60 dijabetesnih miševa, ispitivanje je počelo pre 6 meseci i očekuje se da će biti završeno za oko 6 meseci.
Korišćenjem magnetne rezonance i masene spektroskopije istraživači su u stanju da opišu hemijsku strukturu molekule iz cimeta sa aktivnošću koja je slična insulinu. Već je saopšteno da je ta supstanca proantocijanidin, i da može da ima ulogu u prenosu signala pod uticajem insulina na masnu ćeliju.
Richard Anderson iz Ministarstva za poljoprivredu SAD (nekadašnji student Dona Gravesa) nedavno je završio studiju sa cimetom na ljudima u zajednici sa istraživačima iz Pakistana. U 30 ispitivanih osoba dobijeni su rezultati koji obećavaju uspeh samo 40 dana od početka primene cimeta. Nađen je značajan pad glikemije, LDL i ukupnog holesterola i triglicerida. Istraživači misle da sada mogu da počnu ispitivanja cimeta ili njegovog vodenog ekstrakta na ljudima i u SAD.
Dijabetes tip 2 je bolest u kojoj se razvija neosetljivost na insulin i time se sprečava njegovo dejstvo na tkiva kojima je on potreban da bi koristila glukozu. Rad u UCSB je fokusirao pažnju na način na koji cimet deluje na ćelijskom i molekularnom nivou odnosno kako utiče na insulinske receptore i druge proteine koji učestvuju u ostvarivanju delovanja insulina.