Već od sredine novembra nastaju izazovi kojima je teško odoleti i sačuvati telesnu težinu. Kako preživeti praznike i izbeći pogubne greške koje mogu da unište vaš višemesečni trud na smanjenju viška težine. Na osnovu rezultata dobijenih dugotrajnim istraživanjima stručnjaci Severnoameričkog udruženja za gojaznost dali su nekoliko korisnih preporuka koje prenosimo sa njihovog sajta. Tekst u celini možete naći na adresi koja se nalazi u našoj bazi linkova.
Vežbajte! Ako ste redovno vežbali, ne prekidajte za vreme praznika. Ako niste, uvedite bar šetnju brzim hodom posle večere.
Ograničite unos alkohola Alkohol predstavlja značajan izvor kalorija. Jedna čašica (cca 5 ml) likera sadrži oko 128 calories. Čaša vina ili krigla piva dodaju oko 160 kalorija.
Ograničite unos kaloričnih osvežavajućihpića. Dodatak šećera značajno povećava kaloričnu vrednost osvežavajućih pića. Čaša punča ili limunade može da ima i oko 170 kalorija. Koristite zaslađivače ili, još bolje, vodu. Čaša vode = 0 kaolorija.
Praznične obroke uzimajte u vreme uobičajenih obroka. Ispitivanja su pokazala da unos 125 kalorija dnevno više od dnevnih potreba povećava telesnu težinu za 6 kilograma godišnje! Zbog toga izbegavati da se obroci uzimaju izvan uobičajenog vremena kako bi se smanjila mogućnost unosa viška kalorija.
Služiti hranu sa manjom energijskom gustinom. Energijska gustina hrane je broj kalorija po gramu namirnica. Znači, hrana sa manjom energijskom gustinom ima manje kalorija po istoj veličini porcije. Ranije postižete osećaj sitosti kada uzimate hranu sa manjom energijskom gustinom. Na primer:
Počnite obrok salatom ili supom.
Izbegavajte izvore skroba i koristite više povrća koje sadrži celulozu.
Servirajte kolače koji se prave sa minimumom masnoće, izbegavajte kremove i čokoladu.
Smanjite unos masti. Evo nekoliko saveta za smanjenje unosa masti:
Kada je moguće, koristiti obrano mleko i mlečne proizvode sa minimumom masti
Jedite više crnog hleba, povrća i voća
Meso i ribu služiti pečenu ili kivanu ne prženu
Ukloniti kožicu sa živine
Uklonite vidljivu mast pre pečenja ili kuvanja
Koristite začine bez masti (biljni začini, salsa, majonez bez masti).
Smirite se i jedite polako. Iskoristite vreme za stolom da bi ste uživali u razgovorima sa prijateljima