DEAR VISITORS, THE NEW WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION, SO WE ASK FOR YOUR UNDERSTANDING IF YOU ENCOUNTER OUT-OF-DATE OR INCORRECT INFORMATION. FOR ALL QUESTIONS, WE ARE AT YOUR DISPOSAL BY PHONE +38131597597 or e-mail address: office@cigota.rs
DEAR VISITORS, THE NEW WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION, SO WE ASK FOR YOUR UNDERSTANDING IF YOU ENCOUNTER OUT-OF-DATE OR INCORRECT INFORMATION. FOR ALL QUESTIONS, WE ARE AT YOUR DISPOSAL BY PHONE +38131597597 or e-mail address: office@cigota.rs
Promene u načinu ishrane (vrste namirnica, način pripreme), promene nutricionističkih stavova, bolje poznavanje fiziologije ishrane i metaboličkih procesa samo su neki od razloga da se širem krugu korisnika ponudi pomoć u snalaženju kod pokušaja da se zdravije hrane. Osnovni vodiči koji će biti putokaz u izboru saveta su:
Pridržavanjem saveta u ovom tekstu sigurno možete da obezbedite dovoljno kalorija za telesne potrebe, unos oligoelemenata i vitamina u dovoljnim količinama za kompleksne fiziološke potrebe organizma. Preporuke se zasnivaju na pretpostavci zdravlja koje obuhvata fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. U toku dana osoba treba da uzima namirnice iz sve četiri grupe u obrocima čiji se broj razlikuje, kako je navedeno:
Broj obroka zavisi od uzrasta, pola, telesne težine, dnevne fizičke aktivnosti i fiziološkog odnosno patološkog stanja u kome se osoba trenutno nalazi. Na primer, mlada osoba koja trenira plivanje treba da uzuima maksimalni predviđeni broj obroka dnevno dok će ostali naći optimalni broj prema svojim ličnim osobenostima.
Unos zrnaste hrane i cerealija je dijametralno suprotan zavisno da li se želi veći ili manji unos joda! Ako hoćete više joda, broj obroka sa cerealijama je gornji dozvoljeni; kod pripreme za snimanje radiojodm, izbegavati zrnastu hranu i cerealije!
Često se javlja nesporazum oko toga šta neki uobičajeni i svakodnevni proizvodi stvarno predstavljaju- namirnice ili začin. Tu na prvom mestu spada šećer i proizvodi sa šećerom. Principi zdrave ishrane nikada neće biti iznevereni ako šećer i poslastice, peciva, pržene proizvode “za grickanje” jednostavno izbegavate.
Principi zdrave ishrane, koji su korisni i za osobe sa tiroidnom disfunkcijom, podrazumevaju da unos energije (hrane) treba da bude ujednačen, uravnotežen sa potrošnjom energije. U specifičnim okolnostima, zavisno od vrste metaboličkog poremećaja (hiper ili hipotiroidizam) procenjuje se dodatni gubitak energije zbog hipertiroidizma odnosno manju potrošnju u hipotiroidizmu. Kada je u pitanju promene tiroidne građe (prosta struma, struma zbog nedostatka joda, struma u tiroiditisu u sl) mora se voditi računa posebno o sadržaju joda u nekim namirnicama. Zbog toga, u uslovima hipertiroidizma može se preporučiti veći broj obroka dnevno hrane koja sadrži sve grupe namirnica ali i posebno proteina kako bi se obezbedilo očuvanje mišićne mase tela. Osobe sa hipotiroidizmom treba da smanje broj obroka i da posebno povedu računa o smanjenju unosa mlečnih masti (mleko sa manje od 1% masti), da koriste mršava mesa u ishrani i da hranu pripremaju sa najmanjim dodatkom masti.
Osnovna poruka ovih principa je ista kao i za celokupnu populaciju: uživati u dobroj i pravilnoj ishrani, biti aktivan i dobro se osećati - to je vitalnost!