Language
office@cigota.rs +381 (0)31 597 597

Potreba za prevencijom gojaznosti proizilazi iz dramatičnog porasta njene učestalosti, ograničenih mogućnosti lečenja i direktnog i indirektnog uticaja na razvoj niza hroničnih bolesti koje se javljaju uz gojaznost u sve mlađoj životnoj dobi. Kao odgovor na epidemiju gojaznosti kod dece u našoj zemlji od 2008. godine formiran je Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata i program popularno nazvan "Čigotica". 
  
 U Centru je od avgusta 2008. do oktobra 2015. godine  lečeno 3 950  gojaznih adolescenata iz Republike Srbije i susednih zemalja. Kod značajnog broja adolescenta prisutna je ekstremna gojaznost (ITM > p 99 ili >+ 3 SD) koja ukazuje na potrebu dugotrajnog lečenja i ponavljane rehabilitacije. U velikog broja gojaznih adolescenata prisutne su komplikacije gojaznosti (hipertenzija, poremećaj prometa šečera u organizmu, dislipidemija, ortopedske komplikacije, smanjen kvalitet života…) što ukazuje na ozbiljnost problema i potrebu za efikasnim, dugotrajnim lečenjem.

Pored intenzivnog rada sa gojaznim adolescentima  naš rad u Centru za prevenciju i lečenje gojaznosti odlikuju:
- Uspešna saradnja sa predškolskim i školskim dispanzerima domova zdravlja, dečjim odeljenjima opštih bolnica i Kliničkim centrima u našoj zemlji.
- Promocija medicinske i društvene opravdanosti prevencije i lečenja gojaznosti kod dece i adolescenata u medijima i javnosti.
- Edukacija zdravstvenih radnika u zaštiti dece i omladine, dece i roditelja u prevenciji i lečenju gojaznosti. Od 2010. do 2012. godine održana su za pedijatre i saradnike u primarnoj zaštiti dece u Specijalnoj bolnici „Zlatibor“ tri simpozijuma o adolescentnoj gojaznosti uz učešće stručnjaka iz naše zemlje i pedijatrijskih eksperata iz Italije, Rusije i Turske.

        

Izuzetno interesovanje za učešće u programu „Čigotica“, iskazano u proteklih nekoliko godina od strane gojaznih adolescenata i njihovih roditelja širom Republike Srbije i susednih zemalja, kao i prvi rezultati u redukciji telesne mase kod gojaznih adolescenata, veoma su ohrabrujući. To ukazuje na jačanje svesti adolescenata o individualnoj odgovornosti za sopstveno zdravlje (što je osnovni cilj i ključni elemenat programa za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju gojaznih adolescenata) zaslužuje punu podršku i solidarnost društva.
 

MISIJA: Posvećenim i motivisanim radom svih zaposlenih i kontinuiranim usavršavanjem kadrova, podižemo nivo medicinskih, zdravstveno-rekreativnih i turistićkih usluga. Uz infrastrukturna ulaganja u poboljšanje smeštajnih kapaciteta, medicinske opreme, kabineta i pratećih sadržaja Specijalna bolnica “Čigota” se prezentuje kao referentna ustanova za bolesti štitaste žlezde i metabolizma u širem regionu. Stalnim podizanjem kvaliteta ostalih usluga stremimo povećanju ukupnog profita.

VIZIJA: Formiranje savremenog evropskog dijagnostičkog i rehabilitacionog centra kao i evropskog tiroidološkog centra. Potenciranje na najboljem medicinskom programu lečenja gojaznosti, savremenom wellness centaru. Sve navedeno treba da je u sklopu visokokvalitetatne zdravstveno-turističke ustanove, koja bi po svojim sadržajima bila jedinstvena u ovom delu Evrope.
 

Copyright © 2003 - 2018. Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma . ČIGOTA Zlatibor . Realizacija Radionica KRUG

Scroll to Top