Skip to main content
Please wait...
Namirnice koje se preporučuju!

• Crni, integralni ili ražani hleb – do 4 parčeta dnevno (parče hleba=30 g)

• Žitarice – ovas, ječam, proso, pšenične klice

• Integralni pirinač

• Povrće – bareno ili sveže, u vidu salate

• Sveže voće – kao deo glavnog obroka ili kao užina

• Obrano mleko (1,6% mlečne masti), kogurt (1% mlečen masti) – do dve šolje, odnosno najviše ½ l dnevno, mladi sirevi

• Nemasne vrste mesa (riba, pileće meso bez kožice, ćuretina, teletina), kuvano, na roštilju, pečeno u teflonskoj posudi ili u rerni na foliji

• Suvomesnati proizvodi- šunka, praška šunka, pileće i ćureće grudi i pečenica

• Zamene za meso – leguminoze (pasulj, sočivo, grašak,soja, leblebije)

• Jaja 4 komada nedeljno

• Voda, minerlna voda sa limunom ili nezaslađeni čaj umesto soka

• Ograničen unos soli ( ne dosoljavati obrok)

• Začini biljnog porekla – peršun, mirođija, crni i beli luk, senf i sl.

2. Namirnice koje treba izbegavati!

• Šećer i sve namirnice koje ga sadrže: kolači, bombone, čokolade, sladoled, keks i slično

• Voćni sokovi i gazirani zasleđeni napici

• Peciva, pite, pice, lisnato testo

• Grickalice (štapići, čips, ribice, smoki)

• Masni sirevi, kajmak, puter, pavlaka

• Svinjsko meso i mast, iznutrice, masna mesa i većinu suvomesnatih proizvoda

• Paštete, majonez, konzervisani proizvodi

• Pohovana i pržena mesa, zaprške i sosovi u pripremi ariva

• Orasi, bademi, lešnici, kikiriki i semenke – zbog velike kalorijeke vrednosti i sadržaja masti

• Sve vrste alkoholnih pića