Užine sa niskim sadržajem joda:
- Sveže voće (ne kandirano), jabuke, grožđe, banane, lubenice.
- Pire od jabuka (preporučuje se u staklenoj ambalaži)
- Suvo grožđe i drugo sušeno voće
- Štapići od šargarepe (sveži, neprerađeni)
- Nesoljen kikiriki buter - Nesoljen kikiriki buter ima tendenciju da se stajanjem podeli u dva sloja, gornji, tečni i donji koji je čvrste konzistencije. Zbog toga treba da se dobro promeša pre upotrebe. (Ako je potrebno, ukus se može popraviti dodatkom nejodirane soli.) Vratiti u frižider i ohlađen više se neće razdvaajti na slojeve ali će biti pogodan za upotrebu.
- Neposoljeni beskvasni krekeri
- Nesoljeni pirinčani kolači
- Kokice (domaće bez sojinog ulja i nesoljene jodiranom solju)
- Nesoljeni bademi, orasi, kikiriki, indijski orasi (kupovati u prodavnicama zdrave hrane jer u gotovim proizvodima mogu biti pripravljeni sa jodiranom solju).
- Domaći hleb i pogače (pravljeni sa nejodiranom solju); kolači mogu da se prave sa medom ili džemom.
- Gazirana pića uključujući i kolu, 7 - Up, i Sprite (preporučuje se staklena ambalaža, obojena pića mogu da sadrže boje sa jodom
Oprez kod sledećih namirnica/preparata:
- Vitaminski i mineralni preparti često sadrže veće količine joda zbog čega treba pažljivo pročitati uputstvo. Razmotriti upotrebu preparata kalcijuma jer tada nisu potrebni mlečni proizvodi.
- Jod se unosi sadržajima koji nisu hrana. Mnoga kontrastna sredstva u radiologiji sadrže velike količine joda.
- Jod se koristi kao lokalni antiseptik, često za pripremu kože za hirurški rez. Izbegavati Betadine(R) sapune i šampone.
- Proveriti da li sredstva za toaletu sadrže boje sa jodom.
- Proveriti da li pomoćna medicinska sredstva (čajevi, sredstva za iskašljavanje i sl) koja uzimate možda sadrže višak joda.
- Ljudi obično pokušavaju da nađu zamenu namirnicama koje nisu dozvoljene. Treba znati da zamena butera, margarin, sadrži mleko. Mnoge zamene margarina sadrže soli i druge nedopuštene sastojke. Ipak neki margarini ne sadrže jodiranu so i imaju sojino mleko. Pročitati pažljivo deklaraciju. Maslinovo ulje je takođe dozvoljeno.
- Proveriti zamene za mleko (većina je zasnovana na soji); proizvodi sa pirinčem mogu biti sa solju koja sadrži jod.
- Hipotiroidna osoba koja konzumira alkohol može različito da reaguje. Metabolisanje alkohola može biti usporeno i zato mnogi pacijenti koriste manje količine blažih alkoholnih pića.
- Zapamtiti da u svakom receptu koji pominje orahe koristite neslane orahe. U svakoj namirnici koja podrazumeva uzimanje soli, so mora da bude nejodirana.
- Hlebne mrvice začiniti peršunom, origanom ili belim lukom u prahu.
- Umesto celih jaja koristite samo belance (udvostručite meru ili dodajte vodu). Umesto fabričkih preparata za pripremu salate (dresera) koristiti obično sirće i ulje.
Izbegavati sledeće namernice:
- jodiranu so, morsku so
- mleko i mlečne proizvode (sir, jogurt, čokolada, sladoled...)
- morske plodove (morsku ribu, alge...)
- usoljene proizvode (šunku, nareske, kiseli kupus...)
- hranu i preparate obojene crvenom bojom za hranu
- proizvode od soje
- hranu iz restorana i "brzu hranu"
- mineralnu vodu " Minaqua"